În grădinițele Waldorf sunt de mare importanță ritmurile cosmice: zi și noapte, anotimpuri, zilele săptămânii, sărbători.

Una din tradițiile grădinițelor Waldorf din întreaga lume este de a integra în meniu o cereală specifică pentru fiecare zi a săptămânii, așa cum se și decorează masa într-o culoare specifică zilei, ambele conectate la originile cosmice ale respectivei zile din săptămână.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care folosim această abordare este de a crea un ritm zilnic pentru copii. Aceste ritmuri ajută la a face trecerea de la o zi la alta și de a face fluxul săptămânii un pic mai ușor. Un copil va asocia zilele de luni cu o față de masă violet și cu orez, de exemplu. Aceste ritmuri îi ajută pe copii să se simtă în siguranță și să știe la ce să se aștepte. Copiii se întâlnesc zi de zi cu atât de multe lucruri noi pentru ei, încât, ceea ce este stabil și constant este o mare mângâiere pentru sufletul lor.

Fiecare dintre cereale este, de asemenea, legată și de un aspect al corpului. De exemplu grâul este adesea văzut ca un armonizator al organelor interne, orezul acționează asupra sistemului digestiv, meiul este considerat a avea proprietăți de încălzire.