Rusaliile, ca şi Paştele sau Crăciunul, este o sărbătoare care va fi doar pregătită, nu şi serbată la grădiniţă. Această sărbătoare este cel mai greu de înţeles dintre toate sărbătorile anului. Cum se poate găsi o relaţie cu revărsarea Duhului Sfânt peste apostoli? La ce se refera? Poate la faptul că ea reprezintă a treia treaptă pe care o poţi atinge în reuşita de a te lega interior cu întâmplările Crăciunului şi ale Paştelui.


Dacă mi-am pregătit sufletul în aşa fel ca Naşterea Domnului să se poată petrece şi în mine, dacă am dobândit în
suşiri ca generozitate, dăruire şi putere de sacrificiu, care m-au înălţat la demnitatea îndurării unei vieţi noi prin Învierea Domnului, poate fi făcut al treilea pas care înseamnă o unire cu alte evenimente spirituale care nu au legătură cu dorinţele şi slăbiciunile omeneşti. Exteriorizarea acestei sărbători este mult mai dificilă decât celelalte pentru că se adresează în măsură mai mare sufletului, inimii omului.

Pentru a putea serba Rusaliile, în grădiniţa Waldorf căutăm o imagine exterioară care să-i exprime conţi
nutul spiritual. Şi în acest caz natura ne vine în ajutor. În preajma Rusaliilor atmosfera este plină de cântece şi zbor de păsărele care-şi însoţesc în zbor puii înaripaţi. Pasărea, fiinţa care s-a ridicat de pe pământ în aer, ne poate servi drept exemplu pentru omul care se străduieşte spre “înaltul lumii spirituale”. Încă din vechime, porumbelul alb este simbolul Sfântului Duh.