Toamna

Pe la sfârşitul lunii noiembrie încep pregătirile pentru perioada anului care este trăită tainic şi foarte intens de copii: Perioada de Advent.

Adventul, Sosirea lui Christos, are nevoie de pregătire. Pentru ca sufletul să poată vieţui prezenţa lui Christos, trebuie să fie purificat de tot ceea ce îl împiedică să remarce aceasta. Această purificare îşi are expresie şi în mediul înconjurător. Perioada imediat următoare sărbătorii lampioanelor este una destinată curăţeniei generale a grădiniţei şi este legată de “sărbătoarea spălatului cel mare” când vor fi spălate toate pânzele, panglicile, animalele, preşurile, feţele de pernă ş.a.m.d. Această perioadă se încheie cu împletirea Coroanei de Advent pe care o facem împreună cu copiii cu o săptămână înainte de primul Advent.

Începutul Adventului este făcut cu o sărbătoare specială: Spirala de Lumină.
O spirală din cetină verde de brad conduce la o lumânare mare, aprinsă, care se află în centrul acestei spirale. Unul după altul, copiii vor pătrunde în această spirală însoţiţi de muzica de liră, ţinând în mână o lumânare pe care o vor aprinde de la lumânarea mare din centru. Fiecare lumânare aprinsă va fi pusă pe spirală, iar încăperea care era cufundată în întuneric, se luminează din ce în ce mai mult. Această spirală este un simbol pentru drumul pe care trebuie să-l facă omul spre înlăuntrul său pentru a-L găsi pe Christos. Dacă omul face acest drum reuşind să ajungă până la esenţă, va putea să-şi aprindă iubirea de la Iubirea lui Christos şi va putea apoi să o iradieze spre exterior. Lumina şi iubirea sunt singurele lucruri care prin împărţire nu se împuţinează, ci, dimpotrivă, sporesc.

Şi acest drum poate fi văzut pe Masa anotimpurilor unde este amenajat un peisaj cu muşchi. O cărare conduce la o colibă făcută din scoarţă de copac şi în fiecare zi de grădiniţă, până la vacanţă, acolo se întâmplă câte ceva. Întâi apare o oiţă, apoi una şi încă una. Unul după altul se ivesc trei păstori care păzesc oile. Îngerul care le vesteşte naşterea pluteşte deasupra lor. Pe urmă apar Maria şi Iosif cu măgăruşul, care se îndreaptă încet spre colibă.
Figurile de la iesle sunt simple păpuşi care stau. În timpul jocului liber împăturim stele transparente cu copiii, stele cu care se vor împodobi, una după alta, ferestrele clasei.