Etapele parcurse pentru înscriere:

1. Întâlnirea cu administratorul grădiniței. Pentru început, părinții sunt invitați la grădiniță pentru a ne cunoaște. Primul contact cu grădinița are ca scop cunoașterea condițiilor fizice, materiale. Administratorul grădiniței vă va prezenta sălile de clasă, dormitoarele, bucătăria, curtea, și va vorbi despre programul și serviciile grădiniței. Tot în această discuție este prezentată istoria grădiniței, valorile comunității Grădiniței Waldorf și structura grupelor.

2. Urmează întâlnirea cu educatoarea de la grupă. Este important ca la această primă întâlnire să participle ambii părinți, fără copil, pentru a crea ocazia unei imagini comune –  veti afla despre grupă, despre cum se desfășoară activitățile zilnice și aveți avea ocazia să vă prezentați familia și câteva aspecte pe care le considerati necesare, despre copil.

3. Împreună cu educatoarea și părinții se stabilesc câteva zile de vizită la grupă însoțiți de copil (fără nici o obligatie financiară, dar cu rezultat de analiză exudat faringian). La aceste vizite copilul participă la activități, iar părintele, prezent în permanență în sală, este invitat ca observator. Aceste vizite au ca scop pe de o parte șansa copilului de a arăta părinților cum se simte în grupă, cu copiii și educatoarele. Și pe de altă parte, și cea mai importantă la acest moment, părinții vor înțelege din experiența proprie cum este o zi la grupă.

În urma acestor vizite părinții vor avea suficiente informații pentru a hotărî dacă grădinița noastră răspunde nevoilor și așteptărilor lor și pot decide înscrierea.

4. Înscrierea efectivă presupune semnarea acordului de parteneriat și completarea dosarului medical (fișa medicală tip, rezultat analize coproparazitologic și exudat faringian).

5. După înscriere, urmează procesul de adaptare. Adaptarea la grădiniță este un proces care durează în medie 4-6 săptămâni. Unul din părinți (sau o persoană foarte apropiată copilului) va fi prezent în permanență în grădiniță, în sala de clasă, va participa la activități și se va retrage treptat, după instrucțiunile educatoarei. Noi știm că în această perioadă atât copilul, cât și părinții trec printr-o perioadă dificilă, de schimbare majoră. Pentru a depăși perioada de adaptare cât mai ușor, părinții sunt invitați să respecte recomandările educatoarelor în ceea ce privește programul și atitudinea.

Această metodă de abordare în privința adaptării copilului la gradiniță dă rezultate foarte bune pe termen lung. Copiii își însușesc încrederea părinților, încredere pe care aceștia o capătă în grădiniță, în educatoare, și astfel copiii trăiesc cu amintirea vie a prezenței fizice a părinților la grupă. Treptat, copilul va ajunge să trăiască în grădință ca într-o a doua casă.  El va veni la grădință de dragul colegilor și al jocurilor, și nu pentru că părinții merg la serviciu.