Despre Grădinița Waldorf Christophori

Asociația

Comunitatea părinților, Colegiul Pedagogic, membrii Asociației, părinții și educatorii, angajații, pot contribui cu drepturi egale la administrarea Grădiniței, ei îi determină structura socială şi participă la rezolvarea problemelor juridice, financiare, sociale, etc.

Asociaţia poartă denumirea de “ASOCIAŢIA WALDORF – EDUCAȚIE PENTRU VIITOR”

Forma juridică este aceea de asociaţie înscrisă în Registrul asociațiilor și fundațiilor de la Judecătoria Sectorului 1.

Scopul asociaţiei este promovarea, implementarea și dezvoltarea educaţiei alternative, pornind de la principiile pedagogiei Waldorf şi a altor domenii care au la bază principiile elaborate de filozoful şi omul de ştiinţă Rudolf Steiner. Asociaţia are ca scop, de asemenea, înfiinţarea de centre de activităţi, unități de învățământ ante-preșcolar, preșcolar, școlar (de tip creșă, grădiniță, şcoală) cu pedagogie Waldorf.

Adunarea Generală este organul de conducere al asociaţiei, alcătuit din totalitatea membrilor fondatori şi asociaţi.

Asociația este administrată de un Consiliu Director format din 5 până la 9 membri, din care un Președinte și un Vicepreședinte. În cadrul Consiliului Director, 2 sau 3 membri, dar nu mai mult de 40% din numărul efectiv numit, sunt cadre didactice ale centrelor de activităţi și/sau unităților de învățământ Waldorf deţinute de Asociaţie.

Directorul Executiv este desemnat de către consiliul director. Directorul executiv al asociației asigură conducerea curentă a asociației, angajează asociaţia în raporturile cu persoanele fizice şi juridice, private sau de stat, şi are competenţa să execute, cu respectarea ordinii de drept şi a prevederilor prezentului statut, măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a hotărîrilor Adunării Generale şi Consiliului Director, şi în general pentru buna funcţionare a Asociaţiei.

În situația în care rezonezi cu valorile noastre și îți dorești să contribui la acest proiect, ești invitat să devii membru în Asociație. 

3,5%, donaţii, sponsorizări

În fiecare an putem primi sprijin financiar de la părinți și oricine se regăsește în valorile noastre și dorește să susțină activitatea asociației, prin acordarea a 3,5% din impozitul pe venit persoane fizice, respectiv de la firme, prin sponsorizări sau donaţii. Toți acești bani sunt utilizați în proiecte de dotare și îmbunătățire a spațiului grădiniței. Se pot face şi sponsorizări/donaţii cu scop precis (de exemplu pentru dezvoltarea bazei materiale a unei anumite grupe sau clase).

Pentru detalii și formulare pentru 3,5% și contracte de sposorizare, vă rugăm să vă adresaţi prin mail grădiniței. Aceste formulare vor fi disponibile (printate) în grădiniță pentru a ușura procesul. Este nevoie să completați doar datele personale și semnătura. Nu este nevoie să specificați suma calculată de impozitat.

Acasă la grădiniță

Grădinița Waldorf este astfel aranjată încât să creeze o atmosferă care, pe de o parte, lasă libertatea de manifestare copilului, iar pe de altă parte acționează armonios asupra lui prin formă și culoare.

Grădinița Waldorf Christophori se află într-o clădire mare, construită în prima parte a secolului al XIX-lea, situată în zona Parcului Cișmigiu, pe str. Puțul cu Plopi nr. 8.

Spațiul util disponibil (de peste 600 mp.) este structurat pe 4 săli de clasă, 3 dormitoare, 2 grupuri sanitare pentru copii, 2 toalete pentru adulți, un birou administrativ, un cabinet medical, o debara pentru materiale pedagogice, un vestiar pentru educatoare, holuri de acces, o bucătărie.

Sălile sunt luminoase, mari, înalte, cu pereți în culori pastelate prin metoda tehnică numită lazurare, dotate cu mobilier din lemn, rotunjit. Toate acestea asigură un spațiu protejat și dau copiilor un sentiment de ocrotire.

Curtea grădiniței este amenajată cu loc de joacă (construit din lemn sub formă de barcuță), cu groapă cu nisip, spațiu verde, atelier de lucru/bucatarie.

Vizitatorul care pătrunde pentru prima dată într-o grădiniță Waldorf va fi mirat de modul în care este concepută aranjarea sălii de clasă, dar mai ales de lipsa jucăriilor din grupă. În dotarea grădiniței intră un mare număr de obiecte din materiale naturale, ce se folosesc nemijlocit la activitățile individuale sau în grup, și care sunt dispuse pe centre de interes în cadrul încăperii. Într-un colț sunt câteva coșuri cu buturugi de lemn, bucăți din scoarță de copac sau rădăcini cu forme ciudate. Pe rafturi sunt pânze colorate, șireturi și păpuși simplu alcătuite, alături de animale tricotate. Într-un colț sunt castroane și linguri mici din lemn, castane, scoici, sâmburi de caise. Motivul pentru care copiii se pot cufunda în joc cu atâta fantezie este că sunt puțin deranjați de prezența jucăriilor finite, cu legități proprii, din materiale prefabricate.

În grădinițele Waldorf, întreaga încăpere se află la dispoziția copiilor. Ei au voie să se joace cu bănci, scaune, mese, schimbând aspectul încăperii după idei proprii. Fantezia copiilor este stimulată prin obiecte care pot avea multiple întrebuințări. De pildă o bucată de lemn poate să plutească sub forma unui vapor pe apă, poate fi pescuită sub formă de pește, poate să circule sub formă de mașină sau închipuind un om care merge la plimbare. Spre deosebire de aceasta, jucăria-mașinuță roșie cu girofar, poate fi doar mașină de pompieri, ea având o destinație precisă. Prin acest tip de joc mai este educată și o altă calitate: capacitatea de concetrare.

În grădinița Waldorf Christophori încercăm să oferim copiilor cadrul de a-și dezvolta sănătos, cu bucurie, nevoia naturală de mișcare, fantezie, puterea de a se cufunda în joc, concentrarea, bogăția de idei, realizând prin aceasta baza calităților care îi vor fi necesare ca adult.