Echipa Waldorf Christophori

Educatoarele noastre

De-a lungul copilăriei mici, rolul educatoarei este esenţial deoarece acum este perioada imitaţiei de către copil a modelului pe care educatoarea îl reprezintă. Aceasta înseamnă că educatoarea trebuie să devină un model demn de urmat, adică să se educe pe sine în aşa fel încât să poată educa la rândul ei. Prin tot ceea ce face, educatoarea este cea care însoţeşte copiii, îi îndrumă spre o dezvoltare armonioasă a personalităţii lor.

În Grădinița Waldorf Christophori fiecare grupă are 3 educatoare, două dimineața și una după-amiaza. Programul educatoarelor de dimineața este de la ora 8.00 la ora 14.00, iar a celei de după-amiaza de la ora 13.30 la ora 18.30. Educatoarele de dimineața se suprapun la dormitor cu cea de după-amiaza, în acest fel copiii fiind liniștiți pentru că știu pe cine vor vedea când se vor trezi. Educatoarea de după-amiaza stă în permanență la dormitor cu copiii în timpul somnului.

Munca pedagogică din grădiniţă este condusă de Colegiul educatoarelor, care se întâlnește în fiecare joi. În cadrul şedinţelor Colegiului educatoarelor se discută aspecte organizatorice administrative, iar în partea cea mai consistentă, cea pedagogică, se dezbat/se studiază teme educaționale și se urmărește dezvoltarea copiilor, individual sau la nivel de grupă.

Toate educatoarele din grădinița noastră au Cursuri de specializare în pedagogia preșcolară Waldorf, și periodic se duc la cursuri de perfecționare în această pedagogie, pentru a aprofunda elementele de metodică, antropologie și didactica disciplinei.

Prin tot ceea ce facem cu copiii, educatoarele împreună cu părinţii, reuşim să creăm o comunitate în care, prin aplicarea pedagogiei Waldorf, ei să se poată pregăti cât mai bine pentru viaţă.

Serviciile noastre

Servicii medicale

Grădinița colaborează cu dna. Dr. Lazar Daniela medic cu specializarea medicină generala, competență homeopatie. În fiecare dimineață, înainte de intrarea la grupă, are loc vizita medicală. Părinții sunt prezenți, alături de copil, la vizita medicală zilnică pentru a primi toate informațile necesare.

Servicii administrative

Spațiul grădiniței și serviciile administrative sunt în grija managerului. În prezent managerul grădiniței este Rose Tcaciuc, membru fondator al Asociației și mamă a doi copii, care au fost/sunt inscrisi in gradinita.

Echipa administrativă găsește sprijin în Consiliul Director, format din 5 membri, părinți și educatori, care se întâlnesc lunar și dezbat atât proiecte ale Asociației cât și aspecte curente ale activității grădiniței.

Meniul este asigurat de o bucătăreasă calificată, cu experientă, ajutată îndeaproape de un ajutor de bucătar.

Avem un agent de pază, mereu prezent la ușa grădiniței, care asigură securitatea spațiului.

Curățenia este asigurată de două menajere, care fac parte din echipa grădiniței încă de la început și care sunt oameni de încredere în munca lor de dimineața pâna seara.

Implicarea părinților

Implicarea părinților este foarte importantă, de aceea numeroase evenimente pe care le organizăm îi includ și pe părinți în mod activ:

Prin participarea la atelierele de lucru organizate cu prilejul pregătirii sărbătorilor anului.

Prin sprijin pentru activitățile desfășurate cu copiii: excursii, bazaruri, zile de naștere, sărbători, etc. Pe lângă faptul că fiecare sărbătoare oferă un prilej de trăire sufletesc-spirituală pentru copii și părinti, ea se constituie și într-o ocazie de evaluare a procesului educativ deoarece se situează la sfârșitul unei epoci (de exemplu la sfârșitul epocii „Toamna” are loc Sărbătoarea recoltei).

Prin însușirea unei coerențe între stilul de viață familial și cel din cadrul grădiniței. Educatoarele organizează întâlniri periodice cu părinții pentru o cunoaștere mai bună a copilului, pentru a afla despre lucrul la grupă și despre activitățile și viața grădiniței.

Prin acțiuni voluntare în aspecte care țin de bunul mers al Asociației (cum ar fi consiliul de administrație, comisia de nutriție, comisia de evaluare și asigurare a calității și altele) prin intermediul cărora părinții pot contribui prin expertiza lor și prin lucrul alături de reprezentanții grădiniței la îmbunătățirea unor procese ale căror beneficiari sunt copiii.